perjantai 4. huhtikuuta 2014

Vieraalla maalla kaukana.

Niin, mitä se on ollut asua ja elää ihan toisessa maassa?
 Aluksi aioin etsiskellä kämppää jostain yksityisiltä markkinoilta, sillä pääasiassa ensimäisen vuoden opiskelijoilla (ikä 18-19!) täytetty paikallinen ylioppilaskylä The Hillhead Halls ei ajatuksena napannut. Lopulta helpoimmalla pääsi, kun kämppää haki suoraan sieltä.

The Dome. täällä järkätään kaikki pippalot. Mukava tila, jossa on kamala akustiikka.

South House. Tälläisen mörskän sisällä majailen.

Hakuprosessi oli melko selkeä ja lopulta lähes kaikki vaihtarit kaikki asuvat samalla alueella ja yliopistolle on reilu kilsa. Veljeni väittää soluasuntoaan mörskäksi, mutta todellinen mörskä löytyy kyllä täältä. Asuntolani on nimeltään South House. Vuokra on sen tasoinen, että samalla rahalla saisin keskikokoisen yksiön Jyväskylän keskustasta. Törkykorkea hinta siis! Hieman halvempia taloja, olisivat olleet Adam Smith (Talot ovat lähes Kortepohjan ddr:n verrannollisia ghettoja (kaikella rakkaudella).) ja muutama muu samanlainen yksikkö: hieman hintavampaan päädyin kuitenkin aikaisemman vaihtarin neuvolla "ei välttämättä kannata ottaa halvinta" ja ajatuksella, että hieman kalliimpi ja uudempi sekä vähemmän sisäilmaongelmia kulkisivat käsikädessä. Todennäköisesti tuo vaihtari tarkoitti toisia taloja, jotka ovat parhaillaan rempassa, mutta olen kuitenkin tyytyväinen asuntovalintaani.

Talo sisältää seitsemän hengen soluasuntoja, joissa jokaisella on oma huone ja yhteisessä käytössä ovat kaksi vessaa. kaksi suihkua ja keittiö, joka on onneksi tilavahko.Yksityisyyttä siis on, mutta yhteiset tilat ovat yhteissiivouksessa. Siivouslistahan siis kosahti heti alkuunsa, joten olen antanut sen olla. Hoitakoot omat sotkunsa ja tiskinsä. Hyvä puolensa tämän kaltaisessa solussa on, että jääkaappi- ja pakastintilaa on huomattavasti enemmän Adam Smithiin verrattuna ja meillä on keittiössä pöytä!
Keittiö.

Käytävä

Toinen wc, jossa on myös suihkukoppi. Suihkut on muuten aikasta alkeellisia.

Huone ovelta. Huom pakkaan ja pyörä ei tavallisesti ole sisällä. Tarvitsin munalukon matkalaukkuun ja käytän sitä arkena pyörän lukkona, joten siksi näin.

Vastakkaisesta nurkasta.

No se asumisesta. Eläminen?
Yliopistolla ruoka on sen verran kallista, että pääasiassa olen ruokaillut kämpillä.
Ruokaa on joissain tapauksissa edullisempaa, mutta ei tosiaankaan aina ja ruokakauppaketjujen välillä on suuria eroja. Lidl on toimiva perusruokatavarakauppa, mutta sen varaan ei kannata laskea mitään spesiaalimpaa, kuten kertakäyttöastioita: niitä ei ole myynnissä, koska ei ole vielä kesä. Sitten sieltä kuitenkin löytyy suomalaista näkkäriä. What?

Morrissons on lähin luksuskauppa, josta käyn hakemassa leipäni ja salaatin (Lidlissä on ihan shaisse valikoima.). Toinen ja vielä parempi on Asda (rakkautta ensi silmäyksellä!): tämä upea paikka vastaa lähinnä suomalaisen käsitystä supermarketista. Store sijaitsee kauempana, mutta ehdottomasti toisenkin visiitin arvoinen, jahka kerkeän. Sieltä löytyi Ben&Jerryä £3/purnukka eli about puolet Suomen hinnoista. Ja siellä on MARJOJA! Kalliita, mutta MARJOJA anyway.

Muitakin löytyy, mutta en ole vielä kaiken mualiman kiireiltä kerenny tutustua esimerkiksi Sainsburyyn, Tescoon (no ihan pikaisesti käväisin reissulla Stirlingiin) ja M&S:ään.

Säästä sen verran, että odotin vettä tulevan taivaan täydeltä koko ajan. Not. Kunnolla sadetta vastaan oon joutunu pukeutumaan ehka vain yhden kerran. Muuten on lähinnä ollut harmautta ja pientä tihkua. Aberdeen on itseasiassa Skotlannin aurinkoisin kaupunki ja tällä viikolla kuulin, että länsi-Skotlannissa sataa kuulemma itärannikonkin edestä: ottavat vastaan kaiken kosteuden Atlantilta.

Yksi kohtaaminen liikennevaloissa pitää vielä kirjoittaa!
Käveleskelin keskustassa ja huomasin vanhan herran kävelykepin kaatuvan tuulessa. No kävin nostamassa ja herra kiitti. Jäin siihen sitten liikennevaloihin seisoskelemaan mennäkseni tien yli ja herra tuli viereen odottamaan ja alkoi keskustella. Jotenkin näin se meni:

Vanhempi herra: (englantia skottilaisittain matalalla äänellä)
Minä: (Hmm. varmaan puhuu jotain säästä): "Yeah"
Vanhempi herra: (englantia skottilaisittain matalalla äänellä)?
Minä: ( No nyt kuulosti kysymykseltä): "I'don't know."
Vanhempi herra: (englantia skottilaisittain matalalla äänellä)
Minä: (ei mitään käryä, vaihtuiskohan noi valot pian?): "Yeah."

Hieno keskustelu! Yhtään en tiedä, mistä puhuttiin.
Herra ei ollut tainnut kohdata suomalaista aikaisemmin liikennevaloissa :DD


<3 Iida


6 kommenttia:

  1. Hauska nähdä kuvia sieltä, missä majailet ja vietät ainakin yösi ja ruokailusi! (blogin perusteella et paljoa muuta ehdi siellä olla, kun oot koko ajan menossa;)) Mutta ei se ihan mörskältä mun mielestä näytä, tai sitten sulla on hyvä kamera. Mä veikkaan, että vanha herra lähti oikein tyytyväisenä jatkamaan matkaansa! :D Pusss, Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mörskäksi tän tekee siivouksen matala taso: mun kämppiksiltä puuttuu täysin käsitys siisteydestä...

      Poista
  2. Oh no, mun kommentti tuhoutui! Anyways, skotti keskustelu on hauska, ja huomautin että meilläpäs on pahempi mörskä ku teillä, ei teil oo sentään luteita, noita oikeasti ennen DDRää vaivanneita kiusankappaleita;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Tää on vaan muuten vaan mörskä, mutta ei ollenkaan pahimmasta päästä.

      Poista
  3. Ahhhaaa voiei ku minä taas repesin tuolle sun kohtaamiselle liikennevaloissa xDD Ei terve. Sattuuhan noita!

    VastaaPoista