perjantai 14. helmikuuta 2014

Jännän äärellä.

Kun suomalainen lähtee ulkomaille, vastassa on uusi maa, uudet maut ja aika usein epäkäytännölliset ratkaisut. Yllättävän nopeasti huomaa, että itsestäänselvyytenä pidettyjä asioita, kuten juustohöylää, ei välttämättä ole olemassa. Kuorimaveitsi ajaa onneksi saman asian.
Tässä siis kaikenlaista jännää sopivissa paloissa nautittavaksi.

1.Kevät
Täällä on ihan kevät, kuten alla olevasta kuvasta voitte nähdä. Narsissit puhkeavat kukkaan varmaan viimeistään maaliskuun alussa, mutta todennäköisesti jo aikaisemmin.



2.Vesi.
Kyllä. Se tulee kahdesta hanasta. Toisaalta eipähän tarvitse odotella (no joskus kyllä joutuu) kylmää tai kuumaa vettä. Ja asuntolassa jokaisessa huoneessa on oma lavuaari. 


Ja ai niin. Vettä voi juoda, mutta se maistuu samalta, kun makoilisit uimahallissa altaan reunalla ja litkisit vettä altaasta. (Älä kokeile tätä kotona tai uimahallissa!)

3.Maito.
Tottakai ostin punaista maitoa. ERROR. Vasta kotosalla tajusin sen olevan sitä kaikkein rasvattominta ja se maistui siltä, kuin joku olisi liottanut sieniä maitopurkissa. Mutta kyllä se oli juotava, kerran siitä oli maksettu. Nyt on löytynyt onneksi vähemmän sieniltä maistuvaa maitoa, jota myydään myös
kahden litran purkeissa!! 

4.Leipä.
Ruisleipä. Tiesin jo etukäteen, että sitä tulee ikävä. Mutta sitten Lidl tuli apuun saksalaisen ruisleivän kanssa. Ei se suomalaista voittanut ja maku alkoi tympiä jo paketin puolivälissä.

Lidl pitää huolen suomalaisesta myös ulkomailla. LOL.
 Mutta sitten löytyi maistuvaa ja siemenistä täysjyväleipää, jossa on myös ruisjauhoa Spar:sta (SE on hengissä täällä!) ja rukiisempaa täysjyväauringonkukansiemenleipää Morrissons:lta. Niillä elää.

Spar:in leipä Hiking and Climbing Societyn (suom.vaellus- ja kiipeily-yhteisön) tapaamisessa.

5.Tiskaus.
Täällä tiskataan sienellä. Ällöttävää. Paikalliset kämppikseni eivät edes tunteneet käsitettä tiskiharja. Mutta kaupasta löytyi onneksi.. Kuivauskaappi ei ole myöskään tuttu, koska sitä ei vaan ole. Niinpä kaikki tiskit -niin puhtaat kuin likaisetkin, makoilevat vain iloisesti tiskipöydällä. Paitsin mun: tiskaan ne heti pois ja laitan astioilleni varatulle kaapinhyllylle kuivamaan. Oikein ostin siihen astiapyyhkeen alle.

Huomatkaa tyhjyys siinä, missä voisi olla astioiden kuivauskaappi.

6.Kokolattiamatto.
Se on joka paikassa. Kuten asuntomme rappukäytävässä, jossa se haisee hamsterinhäkille. No keittiö oli onneksi jätetty ilman mattoa, mutta kenkiä ei täällä oikein osata ottaa jalasta sisälle saavuttaessa. Niinpä oli varsin tarpeellista hankkia läpsyt.



7.Kierrätys
Jokaisessa asunnossa on sellainen iso kestomuovikassi, jonka ulkopuolella on ohjeistus, mitä voit siihen laittaa, kuten maitopullot ja pahvit esimerkiksi. Kysyin siitä tarkemmin ja jossain hervottoman kaukana on yksi piste, missä roskat on kai mahdollista lajitella, mutta kierrättävätkö opiskelijat täällä? Epäilen. Vieressä on puolestaan iso roskis jätesäkillä: siihen menee käytönnössä kaikki biojäte ja muovit. :(


8."Korjaa pyörä, niin saat sen"
Ja loppuun vielä randomeista randomein juttu: kuulin jo ensimmäisellä viikolla villin huhun, että jostain yliopistolta saa vuokrata pyörän £40 hinnalla  (http://www.becycle.org.uk/)ja jos pyörän palauttaa ehjänä, rahansa saa takaisin. Eli ilmainen pyörä. Kyllä kiitos! Noo hommailin lisää tietoa netistä ja selvisi, että jotkut pitävät pyöristä niin paljon, että korjailevat vanhoja ja hylättyjä tai jotenkin muuta kautta heille päätyneitä pyöriä kuntoon ja lainaavat panttia vastaan. Näin luullen ajattelin vaan käydä hakemassa pyörän, mutta homma ei pyörinytkään ihan niin. Ensin sain valita takapihan läjistä pyörän itselleni ja korjata sen osaavampien ihmisten avustuksella. 

Valinnan vaikeus.
Kuvan vas. alanurkasta löytyy hieman kullan sävyinen pyörä, jonka lopulta korjasin tapeltuani ensin tuon punaisen kanssa.

Ensimmäinen valintani oli niin susi, että pienten korjausyritysten jälkeen (Lue: kun rautasaha ja ruuvimensseli hajosivat) valitsin uudestaan. Toinen oli yllättävän hyvässä kunnossa, mutta paljon siinäkin riitti tekemistä. Oikeastaan kaikki, mitä osasin itse tehdä, oli istuimen nosto, pyörän jalan pidennys ja renkaiden täyttö.   Jotain muutakin ruuvailin, mutta kyllä osaavammat ihmiset hoitivat vaikeimmat hommat. Mutta opin yllättävän paljon pyöristä. 
Tämä pyörä oli susi ja työvälinesyöppö. Murrr.

Mutta nyt on menopeli vasemmanpuoliseen liikenteeseen. :D

Selvittyäni päivän opinnoista, edessä on Suomi-Norja -pelin seuraamista suomalais-norjalaisella porukalla ja illalla Kanadalaisten järjestämät pippalot

Hyvää ystävänpäivää!
<3Iida





6 kommenttia:

  1. Voi kun kuulostaa moni asia niin tutulta vuoden takaa Irlannista! Meidän keittiössä oli raastin, jolla sai taiteiltua siivuja juustosta. Kämppis kerran ihmetteli kovasti. Äkkiä sitä siellä tottui erilaisiin tapoihin, mutta on kyllä ihanaa, että täällä kaikki toimii tutulla tapaa.
    Hyvää ystävänpäivää ja vaihtoa!:)
    -Saara
    P.s. Vesi oli aina liian kylmää tai kuumaa. En tullut yhtään tuon hanasysteemin kanssa toimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon miettiny noita raastimia kans, pitääpä kokeilla. Mutta johan on markkinat, kun ei kunnon ohutta siivua meinaa juustosta saada :D Ja kiitos samoin Saara ja Taivaan Isän siunausta kevääseen!

      Poista
  2. Hihii hauskoja juttuja! Mitenkähän osasitkin toimia oikein pyöränjalan kanssa, sulla taitaa olla kokemusta..... :) Mukavaa ystävänpäivän iltaa sinne rakas Iida!! Puspus! t. Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan pyöränjalat tosiaan :D Ja kiitos samoin!<3

      Poista
  3. Hei ystävä, relaa vähän kierrätyksen ja astioiden kans :) ei se solussa toimi ikinä niin kun haluais :) toivottavasti kevät sujuu mukavasti ja oot mielessä! T. Tanja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuule, tää siivouksen taso täällä on valovuosien päässä soluasumisesta suomessa, mutta koetan relata. :) Ja kiitos ihana<3

      Poista